top of page

הריון ולידה

סימפיזיוליזיס

טיפולים אורטופדיים בהריון

סימפיזיוליזיס

סימ-פיז-יו-ליזיס

רק להגיד את זה מסובך וכואב.

תחשבו רגע על נקע בקרסול- משבית מאוד, קשה ללכת, כאבים בכל צעד, קשה לשאת משקל על הרגל... קחו את זה, והניחו את זה במפרק מאוד מרכזי- האגן.

עצמות הפיוביס אלא הן עצמות הערווה המחוברות ביניהן במפרק. בהריון מתקיים תהליך הורמונאלי הגורם לגמישות יתר מפרקי, הבא לידי ביטוי גם  באזור האגן (שזה ממש מבורך לקראת הלידה ומעברו של התינוק באגן), ההתגמשות הולכת וגוברת לקראת הלידה, אך כשהיא מגיעה בשלב מוקדם של ההריון, זה מערער את יציבות האגן וממש מקשה על תפקוד. התהפכות במיטה, הליכה, עליה וירידה במדרגות- כל אלה הופכים למכאיבים מאוד!

הבשורה הטובה היא שיש הרבה מה לעשות, ופיזיותרפיה היא לגמרי הפתרון! ישנם תרגילים לאיזון האגן (במידה ויש בכך צורך) שנעשים בצורה פסיבית על ידי, ונלמדות גם טכניקות לביצוע עצמי. אם אנחנו מבחינות בחוסר איזון מפרקי, תרגילי חיזוק ממוקדים עוזרים לייצב. בגוף רכבות של שרירים, לדוגמה חיבורים מהכתף יכולים להשפיע על התנועתיות. לפעמים שחרור של נקודה מסוימת אפילו מרוחקת ממוקד הכאב יכולה לעזור באיזון השרירי ולהקל מאוד. אפילו נשימה בצורה מסוימת יכולה להקל על הכאב. במידת הצורך ניתן להתאים חגורה מיוחדת למצב זה שמאוד מקלה.

חשוב לציין כי הרבה כאבים ומיחושים בזמן ההריון מוגדרים כסימפיזיוליזיס, גם כאלו שמקורם כלל אינו באגן. אנחנו נבדוק את האגן, נזהה את מקור הכאב (לרוב) ונמצא את מה שמקל- כל אחת ומה שעוזר לה.

חשוב לדעת שאין סיבה לסבול בהריון. בשביל זה אני כאן.

היפרדות בטנית

היפרדות בטנית

היפרדות בטנית זה מצב של התרחקות שרירי הבטן האורכיים זה מזה, על ידי מתיחה של רקמת החיבור ביניהם. ניתן לזהות מצב זה כאשר את רואה בליטה בבטן בעת התרוממות משכיבה, או שקע שאת ממש יכולה להכניס בו כמה אצבעות.

 

מצב זה גורם לנשים להרגיש שונה עם הבטן שלהן לאחר הלידה. כל מה שנוגע בבטן מעורר נשים רבות, ולכן החלטתי לנבור לעומק הנושא, לקרוא ולחקור מכל הכיוונים.

אני לא מצאתי קשר במחקרים בין היפרדות בטנית לבין כאבי גב או כאבי אגן, וגם לא לסימפטומים ברצפת האגן. כן נמצא קשר לחולשת שרירי הבטן (בהריון) ואין ספק שצריך עוד לחקור בנושא. נמצא שהתערבות הכוללת תרגילי חיזוק במהלך ההריון, יכולה לצמצם את היקרות התופעה וממדיה. נמצא כי כפיפות בטן עילות עבור המצב.

כשמדברים על היפרדות בטנית, חשוב להזכיר גם את מאמרה של Dianne Lee המדבר על כך שאולי אין צורך להתייחס לגודל המרווח, אלא להתנהגות הרקמה בזמן תרגול, ולכן כדאי להוסיף תרגול של הבטן הפנימית.

לסיכום, אם המצב מפריע לך, תרגלי והתחזקי. אני ממליצה לתרגל ולחזק את הבטן גם אם המצב אינו מפריע לך.

כמובן שחשוב להתאים את התרגילים לרמה בה את מסוגלת לעמוד, ולהעלות את הרמה בהדרגה.

לא פחות חשוב, לבדוק את מצב רצפת האגן ולהתייחס אליה בתרגול (לא יהיה חכם לחזק את הבטן ובכך לגרום להעמסת יתר ברצפת האגן).

כדאי לפנות לפיזיותרפיסטית של רצפת האגן להתאמת תכנית תרגול ייחודית עבורך.

בדיקת מונומטריה

בדיקת מונומטריה הינה בדיקת לחצים בפי הטבעת. הבדיקה מיועדת לאנשים הסובלים מעצירות, אי שליטה על הסוגרים וכאבים באזור פי הטבעת.

טרם הבדיקה, עוד בבית, תתבקשי לעבור חוקן.

במהלך הבדיקה יוחדר לפי הטבעת קטטר שבקצהו הפנימי בלון, והקצה החיצוני מחובר למכשיר למדידת לחצים.
בזמן הבדיקה יבקש ממך הרופא להפעיל לחצים שונים כמו לחץ ליציאה או לחילופין לדמות פעולת התאפקות.

משך הבדיקה כ-20 דקות.

 

בתום הבדיקה מתקבל תרשים לחצים העובר פענוח על ידי רופא גסטרואנרולוג.

בטיפול הפיזיותרפיה לשיקום לאחר לידה, במקרים מסוימים אני משתמשת במכשיר הביופידבק (מכשיר המזהה פעולת שריר והרפיה בעזרת אלקטרודה). האלקטרודה הינה אנאלית (מוכנסת לפי הטבעת) ובעזרתה אנחנו לומדות על הפעילות השרירית שלך באזור וניתן לתרגל ולעבוד על שיפור השליטה השרירית. תרגול זה יעיל מאוד גם כהכנה לבדיקת המונומטריה. התרגול מתבצע באווירה רגועה לגמרי ובקצב שלך- כך תגיעי מוכנה ורגועה יותר לבדיקה.

הכנה ללידה

לידה פעילה

תמיד תהיתי האם באמת יש מה להכין- הרי זה דבר כל כך טבעי, רובנו עוברות את זה, אז למה עכשיו לבזבז את הזמן???

אז השאלה למה קוראים הכנה ללידה... אני גם יודעת שחיבור אל ההריון, תשומת לב למתחולל בגופך ולשינויים החלים בך, יכולים רק לעזור. לצערי קצת התרחקנו מהמקום הזה, לא זכינו לראות את אמא או השכנה הקרובה יולדת, ובמודע או שלא במודע, חלחלו אלינו אמונות ופחדים שממש כדאי לדבר עליהם ולשחרר אותם לפני הלידה. זה נכון שהגוף יודע מה לעשות, אך אנחנו צריכות ללמוד לא להפריע לו, לקבל את מה שהוא מביא ולתת לו את מה שהוא מבקש.

אני אוהבת מפגשים עם זוגות לקראת הפלא הגדול שעומד להתרחש. אנחנו מדברים, משחררים, נושמים ונעים ביחד. וזה עושה טוב. אני מאמינה שיש חשיבות רבה לתרגול נשימות, תנועות, תודעה ושחרור, חשוב לתרגל את שפת הלידה.

במפגשים תקבלו ידע לגבי מהלך הלידה, בדיקות רפואיות והתערבויות שיכולות להתרחש. נכין את הגוף, ולא פחות מכך, נכין את הרגש לקראת החוויה. ניתן לקבל גם הדרכה של הפירינאום ורצפת האגן בהתאם למצבך.

מפגשי הכנה ללידה הם אינטימיים יחד עם בן הזוג או המלווה. מומלץ לעבור הדרכה בין השבוע ה-27 ועד השבוע ה-37 להריון.

גם אם אינך מגיעה אלי להכנה, חשוב לי לתת לך טיפ קטן- הקשיבי לסיפורי לידה טובים. יש הרבה כאלו!

לידות טובות ומעצימות לכולן.

הכנה ללידה
פעילות גופנית

פעילות גופנית בהריון ולאחר לידה

אין ספק שלהריון פעיל ותנועתי יתרונות מרובים- קודם כל בתחושות הסיפוק, ההנאה והדימוי העצמי, וכמובן כל היתרונות הפיזיולוגיים מבחינת כל מערכות הגוף- נשימה, דם, שריר ושלד, שמירה על משקל תקין ועוד. נשים רבות מרגישות שזה דווקא זמן מצוין אפילו להתחיל- קצת יותר מחוברות לגופן ומרגישות שזה יכול לעשות להן ממש טוב, והן אכן צודקות.

חשוב לדעת שהריון מביא עמו אתגרים לגוף, למשל קצב הלב עולה, הנשימה נוטה להיות מהירה ושטחית יותר מהרגיל, יש עליה בלחץ התוך בטני, מלא הורמונים שנותנים אותותיהם ומשפיעים גם על המפרקים וכמובן שיש את משקל הבטן (המהממת הזו) שלוחצת על כל איברי האגן והשרירים, ואפילו משנה לנו את מרכז הכובד, דבר המשפיע על היציבות ושיווי המשקל שלנו.

כמובן שיש להתייחס לכל הנתונים הללו ולבנות תוכנית מותאמת אישית עבורך- בין אם היית פעילה לפני ההריון ובין אם לא. אני מסייעת להמון נשים לשמור על הריון בריא ופעיל. יש לא מעט דעות קדומות בעניין הפעילות הגופנית בזמן הריון, שזה לא בריא ואפילו מסוכן. חשוב לי שתדעי שהיתרונות הם רבים כל כך, ולצערי לא כולם מודעים לזה. עברתי הכשרה ייעודית לפעילות גופנית בהריון, ויחד נתאים את הפעילות עבורך בצורה הכי מדויקת ובטוחה לך. גם שאלות לגבי תרגילים ספיציפיים- נבדוק ונעשה את ההתאמות הנדרשות. אין תרגיל אסור. יכול להיות תרגיל שאינו מותאם, שאולי יש להתאים את העומס למצבך. לעתים עם שינויים קלים תרגישי שאת יכולה לבצע תרגילים שלא הצלחת קודם או שהרגשת שמעמיסים עלייך מאוד.

אלווה אותך גם לאחר הלידה. חשוב לי לומר שאני ממש מאמינה בתקופת משכב הלידה- יש לה חשיבות רבה בחזרת הרקמות לאט לאט למקומם לאחר שנמתחו בצורה משמעותית (וגם עברו שינויים הורמונאלים ועומס בהריון). תני לגוף שלך את הזמן, הורידי ממנו עומס בתקופה הזו, זה יאפשר לו להתחזק לאחר מכן מבסיס יציב יותר. בהתאם לכך, החזרה לפעילות גופנית תהיה מאוד הדרגתית. נתחיל עם תרגילים בעומס נמוך ובתנוחות תומכות ואט אט נעלה את הדרישה תוך הקשבה לגוף ובדיקה מתמדת של תגובות הבטן ורצפת האגן לעומס. יש חשיבות למצבך ההורמונאלי גם כאן- הנקה וווסת אלו גורמים הנלקחים בחשבון כמובן. יחד נציב יעדים ונגיע אליהם- עם הגוף שלך והזמן שלו...

3.png
2.png
bottom of page